Gledališče 2B
Domov   Kontakt   Struktura strani
DomovNoviceDogodkiPazi! Evropski obrazi!PredstaveFotoO nas

Kontakt

Društvo Gledališče Bohinjska Bistrica
Triglavska cesta 16
4264 Bohinjska Bistrica

E-pošta: info@gledalisce2b.si
Telefon: 041 884 392

Novice

Bohinjska Bistrica, 06. 03. 2020
Pripravljamo novo predstavo Ervin Fritz: Slovenska kura ali Devica Marija začne trenirati boks

Pripravljamo novo predstavo Ervin Fritz: Slovenska kura ali Devica Marija začne trenirati boks

Pripravljamo novo predstavo Ervin Fritz: Slovenska kura ali Devica Marija začne trenirati boks

Pripravljamo novo predstavo Ervin Fritz: Slovenska kura ali Devica Marija začne trenirati boks

Pripravljamo novo predstavo Ervin Fritz: Slovenska kura ali Devica Marija začne trenirati boks

Gledališče 2B v sezoni 2019/2020 pripravlja predstavo Ervina Fritza Slovenska kura ali Devica Marija začne trenirati boks, Mala briljantna komedija s petjem in nacionalno katastrofo .
Ervin Fritz je pesnik, dramatik, prevajalec in dramaturg. Za svoje delo je prejel nagrado Prešernovega sklada, Savinovo nagrado, Ježkovo, Veronikino, Večernico in Zlatnik poezije 2019.
V Slovenski kuri se v zanj »partizanski« gledališki pisavi po partizansko (v besedi je art, umetnost) kot umetnik - bojevnik sprašuje (in mi z njim???) o preteklosti, sedanjosti in (morda) prihodnosti slovenskega naroda. Njegove številne podsisteme (šolstvo, zdravstvo, jezik, kulturo, gospodarstvo, gasilstvo …) jemlje v tak radikalno satirični precep, da se utegnejo mnenja občinstva cepiti. In prav je tako, v takem cepiču je namreč smisel gledališča. Že res, da nas lahko zabava, in še kako je to prav in se prileže in nam godi, nikakor pa nas ne sme uspavati, kaj šele omrtvičiti.

Naša zblojena slovenska kura se torej znajdeva v okovih in krempljih in šapah (predvsem) domačih (!!!) in tujerodnih združenj, formacij, ambicij, stremljenj in poželenj domala biblijskih razsežnostih. Kot pridna, spucana nesnica je žrtev (predvsem, če ne zgolj in samo in le?!) denarnonosnih, brezobzirnih požiralk mojega, tvojega in našega bistva, in zato kot kura (pa brez zamere kuram, ki so sicer prefrigane kot sam hudič, pa še lepe za povrh!!!), ki jo je vrglo iz kompasa in ritma in ovinka, bega in leta in se peri po svojem zanikrnem in zakotnem in zasranem dvorišču.

Med tistimi, ki so v tej slovenski zgodbi potegnili in/ali vlečejo kratko, krajšo in najkrajšo, se nekateri znajdejo prav po frajtonarsko domače, mnogi se hudo pogubijo, redkejši (že na tem svetu!) odrešijo. Se sistemu, ki te pogoltne, prežveči in izpljune, lahko upremo? Si mu upamo pljuniti v gobec? Gremo za kruh v revolucijo ali se gremo kruha in iger? Bomo peli Mi gremo, gremo … ali obujali spomine Mi pa nismo se uklonili ali bomo pokleknili, češ eh, kva, pa klinc gleda, takle mamo, kva pa čmo, še dober, da je tko. Kaj se nam dogaja, ko odpovedujejo mehanizmi človečnosti in moramo kar naprej potrjevati že ničkolikokrat potrjeno? Naj strnemo vrste, staknemo glave ali pa se razhajkamo in nam vse dol visi?!

Ervin Fritz je pač tak fric, da po ervinfritzovsko pelje in melje svojo, mojo, tvojo, našo štorijo, ostro in srdito in burleskno duhovito, razgalja potja in brezpotja slovenske družbe, v kateri kažipotov ravno ne mrgoli (ni pa treba, da zavoljo tega scagamo!!!), plotov pa ne zmanjka. Oplemeniti jo z brechtovskimi vložki, ki naj gledalca ne uspavajo, ampak vzdramijo, spodbudijo k čuječnosti, k čemer prispevata tudi pesmi Trbovlje in V četrtek zvečer v preimenitni izvedbi gledališke umetnice Jerce Mrzel, ki je imela pred davnimi leti v Cankarjevem domu večer šansonov z naslovom Sklicujem zborovanje.

V Slovenski kuri Ervina Fritza se ponavlja besedica ampak. Ta nas (priznajmo ali ne???) hudo razgalja, vsepovedna je in vsepričujoča: A veste, jest nimam nič proti, ampak …?!
A nas ni škoda? Ni nas škoda! Ali pa?!
Nadprisrčno vabljeni.
Premiera: sobota, 4. aprila 2020 ob 19.30
Ponovitev: nedelja, 5. aprila 2020 ob 19.30
Obakrat v Kulturnem domu Joža Ažmana.

Za Gledališče 2B Klemen Langus in Darko Čuden in vsi pridruženi deležniki.

<< Arhiv novic

Natisni natisni  |  Na vrh na vrh